Mellini Fashion
Mellini Fashion

/

Блог

/

Как правилно да комбинираме цветовете на дрехите си през 2024 г.?

Как правилно да комбинираме цветовете на дрехите си през 2024 г.?

Дата: 31 МАЙ 2024 Г.Автор: Aнна-Мария

Peach Fuzz - това, според института Pantone, е модният нюанс на 2024 г. Той представлява нежен нюанс между розово-жълто и оранжево и понеже е много специфичен, няма да подхожда на всеки, в случай че бъде избран като преобладаващ в аутфита. Но може го използвате изключително успешно в отделни елементи в облеклото си.

 

Жена облечена в бяло палто

 

Този деликатен прасковен тон комбинирайте с горчица, лавандула, наситено розово и шампанско, но цветовите комбинации може да са и още по-разнообразни.

Интересната наука за цветовете има приложение и по отношение на дрехите. При съчетаването на дамското облекло е много важно отделните цветови нюанси да се допълват правилно.

Как да постигнете най-хармоничните цветови комбинации при дамските дрехи?

Всяка дама се старае така да съчетава нюансите на дрехите си, че да постигне хармония и положително послание. Много от представителките на нежния пол обаче изпитват затруднения при избора на подходящите цветови комбинации. Понякога причината е изграденият през годините вкус, наложения стереотип или любим, но отминал, моден тренд. Но всъщност границите на подобни правила отдавна са размити.

Как дамите да определят най-подходящите цветове на дрехите?

Освен да съобразите цвета на дрехите с възрастта и повода, има и други важни характеристики.

Стайлинг с помощта на монохромни цветови схеми

Монохромната цветова схема е една от основните схеми от цветния кръг на дизайнерите, която те използват, наред с допълващата, аналоговата и т.н. За монохромната цветова схема е характерен изборът на различни вариации на един оттенък.

Ако например сте избрали дреха в червен цвят и после добавите черно или сиво, червеното ще придобие по-тъмен нюанс.

С добавянето на бяло ще получите нюанс, който е по-розовеещ. Важното е да се спрете на определена яркост на основния тон, след което може да се получат различни монохромни цветови схеми – по-наситени или по-нежни.

Вечната класика – черно и бяло

От всички цветове в палитрата, черното и бялото са най-лесно съчетаеми, а един с друг създават класическа комбинация.

 

 

Освен че прави фигурата да изглежда по-слаба, черният цвят е много изискан и елегантен и се комбинира добре с почти всички аксесоари и стилове. Избягвайте приложението му в цвят кафе или тъмносиньо.

Основен цвят в дамския гардероб е белият и вероятно притежавате поне няколко бели блузи. Бялото може да носите с почти всички цветове, като не се препоръчва да бъде заедно с бежово или слонова кост.

Разделяне на цветовете на топли и студени

Класифицирането на цветовете като топли и студени е въз основа на дължината на вълната им в спектъра. При топлите тя е по-голяма, а при студените – по-малка. За топли цветове са смятани червеният, оранжевият и жълтият, а за студените – синьо, зелено и виолетово. В същото време обаче има зелени тонове, които са по-топли, както и по-хладни и клонящи към виолетово.

По отношение на избора на съчетание на цветове дрехи, успешни комбинации може да постигнете или с два топли цвята, или с два студени. Към „земните” тонове се отнасят сложни нюанси на бежово, кафяво, охра и прочее. Те също биват топли и студени, като това зависи от преобладаващите цветове в основния фон на облеклото.

Неутрални са черен, бял и сив цвят, като са идеални за комбиниране и със студени, и с топли.

Допълващи се цветове

В колелото на цветовете в едната му половина са разположени топли, а в другата – студени цветове. Смятаните за допълващи са 2 нюанса в противоположните страни, като единият е топъл, а другият – студен.

Щом се комбинират допълващи цветове, контрастът между тях се подсилва и смесването им води до по-неутрални нюанси. Ако за първичен цвят сте избрали жълто, лилавото е допълващият го цвят, а той е комбинация между червено и синьо.

Сред най-използваните вариации на модните подиуми са синьо и оранжево, жълто и лилаво, червено и зелено. Включването на допълнителен цвят се прави, за да се намали яркостта на основните цветове по хармоничен начин. Ако например добавим към яркочервения цвят малко зелено, интензивността му ще се намали, а ако е в по-голямо количество, ще се получи приятно кафяво.

Как да комбинирате ярките цветове в дрехите?

За да постигнете ефектно съчетание на ярки цветове в облеклото, използвайте колелото на цветовете. Може например да прокарате права линия от избрания от вас цвят към противоположния край на колелото и ще получите една от най-добрите комбинации. Например хармонична е връзката между оранжево и синьо.

Стилистите съветват да комбинирате не повече от 2-4 цвята, като един от нюансите трябва да е доминиращ.

 

 

Запомнете: всички ярки цветове се съчетават по идеален начин с черното, бялото и сивото.

Може да използвате и комбинация на един и същ цвят, стига да избирате различни нюанси.

Ето с какви други цветове да комбинирате ярките:

      червено – с черен и бял, допустимо със син, жълт, зелен и цвят бордо;

      оранжево – със синьо, лилаво, черно, бяло;

      жълто – със синьо, сиво, лилаво, черно;

      синьо – с люляк, бледожълто, сиво;

      лилаво – с липа, оранжево, жълто, синьо;

      зелено – с оранжево, жълто, сиво, кафяво.

Избягвайте като неподходящи комбинациите синьо със зелено, червено с розово, слива с лилаво, черно с кафяво, тъмносиньо с черно, лавандула с черно.

Цвят на дрехите според цвета на кожата

Цветът на кожата е фактор, с който е важно да се съобразите при определяне цвета на дрехите си. Кожата при всеки е с различен нюанс, но може да се раздели най-общо на подтонове като студен, топъл или неутрален. От тена зависи дали даден нюанс ще излъчва при една дама хармония, а при друга – усещането за лош вкус.

Можете смело да носите ярки цветове, ако тоновете на кожата ви са топли. На по-студен тен отиват хладни цветове, а на неутрален – всички нюанси.

 

 

Възможността да се избере гардероб, съобразно цвета на дрехите, е умение, което е възможно да бъде овладяно. За да сте в тон с модните тенденции, препоръките на стилистите са да изберете основния гардероб, а с нови цветове може да го допълвате периодично.

Често задавани въпроси:

1.     Комбинации от кои контрастни цветове изглеждат хармонично?

Една от най-хармоничните комбинации между контрастни цветове е жълто-виолетово и червено-зелено. Не се притеснявайте да експериментирате, но винаги се съобразявайте с т.нар. златни правила в стайлинга.

2.     С кои цветове можем да допълваме други?

За универсални се смятат сивото, черното и бялото и с тях може да се допълни всеки друг цвят. Внимавайте обаче в пропорциите между отделните нюанси, за да не бъде подтиснат търсеният от вас ефект.

3.     Горната или долната част на облеклото трябва да бъде по-тъмна?

За да изглеждате по-стройни, долната част на облеклото трябва да бъде с 1-3 нюанса по-тъмна от горната. Ако пък желаете да акцентирате върху пропорциите в ханша и да прикриете широчината в раменете например, обърнете комбинацията за наистина завладяваща визия.

Източник на изображения: Mellini Fashion

 

0 коментар(а) върху публикацията 'Как правилно да комбинираме цветовете на дрехите си през 2024 г.?'

Оставете коментар

Трябва да сте влезли в системата, за да публикувате коментар. Вход